Boek ook 'n fotosessie!


Of laat je adviseren

Niet elke fotograaf is een kinderfotograaf! Deel 1

Geschreven door CityBird Esther De Boer

Foto van de kinderen door een kinderfotograaf

Stel, je zoekt nog een leuk moederdagkado en je denkt: “Een foto van de kinderen, dat zou toch wel het ultieme kado zijn!” Dan ga je dus op zoek naar niet zomaar een fotograaf, maar naar een kinderfotograaf!

Kinderfotografen bij CitySessies

Binnen de CitySessies-gelederen zijn er fotografen met verschillende specialisaties te vinden. In een volgende update van de website is het ook mogelijk daarop te sorteren. Hier vind je alvast een overzicht in de blog van onze fotografen die als specialisatie kinderfotografie hebben. Ik deed een oproepje in de CitySessies-groep en de respons was enorm! Vandaar dat ik de blog in 2 delen heb geknipt. Vandaag kun je deel 1 lezen. Alle CityBirds die ook kinderfotograaf zijn hebben hun best gedaan om kort toe te lichten waarom ze graag kinderen voor de lens hebben en wat hun beproefde methode is om kinderen ontspannen en vrolijk te houden tijdens een fotosessie. Want als kinderfotograaf is dat natuurlijk je hoogste doel. Enjoy!

Arno Kamphuis: Kinderen fotograferen is zo ontzettend leuk. Lekker gek doen, niet denken aan ‘correct’ opvoeden, maar gewoon meedoen met de kinderen. Eigenlijk ben ik dan zelf ook nog gewoon een kind. Zoals één van de kinderen laatste ook zei: “Jij doet niet zoals een volwassene doet!”. En dat is nou precies de kracht.

Kinderfotograaf Arno Kamphuis

Fotocredit Arno Kamphuis

Kinderen zijn het meest zichzelf als ze met andere kinderen bezig zijn. Dat gebeurt dus ook bij mijn sessies. Het natuurlijke kind-zijn komt er helemaal uit. Kinderen laten zichzelf zien en vergeten dat ik aan het fotograferen ben. En zo leg ik dus precies vast hoe het kind is, de essentie. Bovendien is het ook nog gewoon super gezellig! Bekijk de hele serie van bovenstaande foto hier.

Sharon Meijster-Siep: Fotografie is sowieso een passie en met kinderen mogen werken maakt het helemaal af.

Kinderfotograaf Sharon Meijster-Siep

Fotocredit Sharon Meijster-Siep

Ouders zeggen vaak: Ik twijfel of mijn kind wel klaar is voor een fotoshoot, want hij/zij kan niet stil zitten. TOP, want daar hou ik nou juist van. Ik spring, ren en kruip wel lekker achter de kinderen aan, want juist dan ontstaan de meest mooie plaatjes en zijn ze helemaal zichzelf. Ik werk zelf niet met props, maar de kinderen mogen uiteraard altijd hun meest favoriete knuffel, vlieger, bal of huisdier meenemen. Bekijk de complete serie van bovenstaande foto!

Andrea Ege: Kinderen fotograferen is geen fotosessie. Het is een spel. Een spel met 1 doel: plezier! Voor de kleintjes. De hele familie. En eerlijk gezegd, zelf geniet ik er ook van!

Kinderfotograaf Andrea Ege

Fotocredit Andrea Ege

Omdat ik mijn modellen het liefste zo natuurlijk mogelijk fotografeer, is het met kinderen een eitje. Die zijn zoals ze zijn. Ook voor de camera. En het mooiste komt daarna: op de foto’s de liefde tussen ouders en hun kinderen voelen. En ja, dat kan! Met veel plezier. Bekijk de hele serie van moeder-en-dochter-foto’s hier.

Kinderfotograaf Robin Kamphuis

Fotocredit Robin Kamphuis

Robin Kamphuis: Kinderfotografie is een vak apart. Hoe leuk is het om elke keer weer van die kleine mensjes te mogen ontmoeten. Kinderen gaan altijd heel blanco  een fotoshoot in. Ze hebben geen verwachting en weten ook niet wat te verwachten.

Je bereikt een kind pas echt als je doet of je een van hen bent. Zo maak ik altijd grapjes en probeer ze altijd wat ondeugends te laten doen. Kids voelen zich dan snel op hun gemak en kunnen dan even lekker zichzelf zijn.

Het ideale moment voor een foto is het moment nadat een kind een gekke bek heeft getrokken. Die lach is echt en met geen prijs te betalen. Bekijk de hele serie familiefoto’s hier!

Natalja van Ommeren: Het fotograferen van kinderen is het leukste en moeilijkste wat er is. Ze zijn zo heerlijk eigenwijs, ondeugend, puur, gelukkig en vooral zichzelf. Kinderen laten zich niet tot nauwelijks sturen waardoor je de kleintjes nog op de foto kan zetten zoals ze zijn. Ik werk zowel met props als zonder, in de studio en buiten. Eigenlijk daar en op de manier waarop de ouders en de kinderen willen.

Elk kind is anders, er zijn dan ook geen standaard manieren waarop ik werk.  Ik ben gewoon mezelf. Lekker gek, een tikkeltje ‘stout’ en net zo ondeugend. Door middel van grapjes, gek doen, kletsen, spelen en nog veel meer ontstaan de foto’s, met daarop de kinderen zoals ze zijn.

De reacties van kinderen zijn altijd super leuk en vooral eerlijk. Van: “Dat grapje moet je niet meer maken, het is stom”, “Je bent een clown!” tot het plukken van een bloempje voor de lieve fotograaf.

Er is geen dankbaarder beroep dan het vastleggen van de emoties van de kinderen.

Kinderfotograaf Natalja van Ommeren

Fotocredit Natalja van Ommeren

Deze foto is gemaakt tijdens de fotoshoot met Noah. Noah had eigenlijk helemaal geen zin om foto’s te maken vanwege het slechte weer, maar toen hij in de regen in de plassen mocht springen was hij om. Vanaf dat moment heb ik de mooiste foto’s kunnen en mogen maken. Bekijk die mooie foto’s van Noah hier!

Kinderfotogaaf Eva Capello

Fotocredit Eva Capello

Eva Capello: Voordat ik begon met mijn fotografiebedrijf heb ik gewerkt als leerkracht in het basisonderwijs. Het is natuurlijk ook niet zo heel gek dat ik, toen ik met fotografie begon, de voorkeur had voor kinderen. Ik vind de oprechtheid, de spontaniteit van kinderen prachtig! De manier waarop zij de wereld zien en leren kennen vind ik geweldig. Met een fotoshoot met kinderen laat ik me graag leiden door de spontaniteit van het kind zelf, en dat levert vaak de mooiste plaatjes op!

Samen lekker lol maken, gek doen, spelletjes spelen. Je bouwt echt een band op met die kinderen in die korte tijd, ze laten je tijdens die shoot heel even in hun wereld, en dat is prachtig! De ene keer hebben we genoeg aan de lol samen, soms heb je wat leuke props nodig om een kind vertrouwd (met mij of de omgeving) te laten worden. Ik kijk vooral altijd eerst naar het kind, wat wil het kind? Vanaf daar beginnen we samen het grote avontuur… En ik mag dit avontuur vastleggen, hoe cool is dat! Bekijk de rest van de serie.

Jodi van Dam: Mijn passie voor kinderfotografie heb ik omdat ik simpelweg een passie voor kinderen heb! Ben gek op die eigenwijze kleintjes en ook de wat grotere kids vind ik erg leuk om te fotograferen.Soms is het een hele kunst om de kleinere kids van ongeveer 2 jaar leuk op de foto te krijgen, maar dat vind ik nou juist de uitdaging!

Kinderfotograaf Jodi van Dam

Fotocredit Jodi van Dam

In het begin zijn ze vaak wat verlegen, ik laat ze dan gewoon even hun gangetje gaan en als ze gaan spelen ga ik er gezellig bij zitten. Ondertussen maak ik een aantal foto’s die ik dan aan ze laat zien, dat vinden ze meestal al leuk. Bellenblazen doet het ook altijd goed wanneer je een aantal kids tegelijk op de foto moet zetten.
Kinderen van rond 1 jaar zijn wat makkelijker te fotograferen, omdat ze meestal nog wel op 1 plek blijven zitten, om ze in de camera te laten kijken gebruik ik een piepbeestje of een klikkertje.
Liedjes zingen vinden de meeste kids ook erg leuk! Door deze dingen te doen, probeer ik hun natuurlijke uitdrukkingen te fotograferen, dus een ‘echte’ lach, ipv recht zitten en even “cheese” zeggen! Bekijk de rest van deze sprookjesachtige kinderfoto’s hier.Dit was deel 1 van de serie. Leuk? Meer? Anders? Geef een gil in de comments! Bedankt voor je aandacht hier, later deze week kun je deel 2 vinden!

Boek ook een fotosessie via CitySessies!

  • Top-fotografen in heel Nederland
  • Elke fotograaf doorstond een pittige aanmelding
  • Vanaf €150,— Betaal na maken van afspraak
  • Inclusief mooi canvas of 5 digitale bestanden
  • Fotosessies buiten & binnen (geen saaie studio!)
  • Binnen 3 dagen je foto’s!